System för ledarskapsutveckling-LDS
Fakta
Akademisk partner: JU
Partnerföretag: Jönköping Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., JSC IT-partner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Elgiganten Logistik, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Nobia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Intermediär: Trygghetsrådet TRS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Finansiär: KK-stiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Projekttid: 2021-2025
Forskarteam:
Sofia Kjellström (Projektledare)
Gunilla Avby (Projektledare)
I en globaliserad och snabbt föränderlig värld av ökande komplexitet och osäkerhet behöver organisationer ha förmåga att attrahera, utveckla och behålla kompetenta ledare, vilket gör kompetens- och ledarskapsutveckling till ett prioriterat område. Forskningsprogrammet fokuserar på utmaningen att få investeringar i ledarskap att betala sig.
Introduktion
Syftet med programmet är att ta fram ett mer systematiskt arbetssätt till ledarskapsutveckling som stöds av validerade och praktiskt tillämpbara teorier, metoder och verktyg. De deltagande företagen hanterar sin ledarskapsutveckling på olika sätt, och programmet såväl stöder som följer deras förbättringsinsatser. Programmet strävar efter att bättre förstå hur en organisation kan forma sitt system för ledarskapsutveckling för att passa organisationens behov och resurser.
De deltagande företagen delar utmaningen med att skapa ett LDS som följer utvecklingen och strukturerna i organisationen, som lockar potentiella och framtida ledare och som kan integreras i det dagliga arbetet. Att delta i regelbundna workshoppar säkerställer en kontinuerlig kunskapsöverföring mellan företag och forskare, och tillsammans skapas kunskap som kan tillämpas i praktiken och som kan bidra till högkvalitativ kunskap inom ledarskapsutvecklingsforskningen.
Forskningsprogrammets betydelse
För att uppnå en hållbar utveckling måste organisationer ha förmågan att organisera sig för tillväxt, utan att använda mer resurser – ekonomiska, sociala och mänskliga – än som skapas. Vidare bör investeringar och aktiviteter leda till inte bara kortsiktiga resultat utan även långsiktiga effekter.
Ett bristfälligt ledarskap ger upphov till avsevärda ekonomiska kostnader och en ohälsosam arbetsmiljö som resulterar i minskat välbefinnande bland medarbetare, ångest, onödig stress och ökad personalomsättning.
Det finns en risk att basera program på en traditionell utbildningsdesign, till exempel endast formell utbildning, utan att noga överväga hur olika utvecklingsinsatser kan integreras för bästa möjliga resultat. Ett effektivt och hållbart system för ledarskapsutveckling (LDS) kan skapas genom att använda olika metoder för ledar- och ledarskapsutveckling och samtidigt stödja och förbättra lärandet i det dagliga arbetet.
Nationell enkät om ledarskapsutveckling
Under hösten 2024 genomför vi en nationell undersökning med 1000 företag, alla kommuner och regioner samt 100 myndigheter. Syftet är att ta reda på hur svenska företag och organisationer organiserar sin ledarskapsutveckling. Underökningen sker via telefonintervjuer och handlar om att kartlägga de viktigaste aktiviteterna och vad som görs för att förbättra ledarskapet. Utifrån svaren kommer vi att kunna identifiera mönster i hur organisationer arbetar med att utveckla ledarskap. Sammantaget förväntas studien ta fram kunskap och verktyg om hur organisationer kan få till ett ledarskap som passar egna behov.
Mer info om vad det innebär att delta i forskningsprojektet. > Pdf, 69.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Studien uppfyller lagstiftningen för forskningsetik. Mer information om etiken i projektet kan du ta del av här > Pdf, 69.8 kB, öppnas i nytt fönster..
Aktuella aktiviteter och resultat
Projektet har till dags dato resulterat i en ökad förståelse för hur organisationer kan skifta fokus från individuell ledarutveckling genom kurser till att värdera breda aktiviteter inom organisationen ur ett systemperspektiv. Ett system för ledarskapsutveckling omfattar alla metoder, såsom interventioner, aktiviteter, strukturer och arrangemang, som erbjuds av en organisation och som individer deltar i för att förbättra ledarskapsförmåga.
Pågående och genomförda studier
- Kartläggning av hur system för ledarskapsutveckling ser ut i medverkande företag, inklusive intervjuer med företrädare för ett 20-tal andra organisationer.
- En retrospektiv studie i Region Jönköpings län visar hur synen på arbetet med ledarskapsutveckling förändrats över tre breda faser (Fabisch et al 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
- Genomlysning av ett företags antaganden (sociala representationer) om ledarskap och ledarskapsutveckling, där resultatet visar att grundläggande antaganden potentiellt kan leda till tvetydigheter och missförstånd om de inte synliggörs och bearbetas i verksamheten.
- I en regionsövergripande studie identifieras principer som organisationer bör beakta för att kunna anpassa sitt arbete med ledarskapsutveckling utifrån organisationens specifika förutsättningar. Det är viktigt att gå systematiskt tillväga, integrera ledarskapsutveckling med affärsstrategier och HR-aktiviteter samt sträva efter kontinuerlig förbättring. Läs mer här > Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- I en litteraturöversikt som inkluderar 47 tidigare publicerade systematiska litteraturöversikter identifieras delar som integreras i ett system för ledarskapsutveckling och delarnas inbördes relation.
- Kontinuerlig följeforskning hos våra partner för att se hur ledarskapsutveckling förändras och utvecklas.
Under projektets sista år kommer vi att utveckla en praktisk handbok tillsammans med företagen med övningar för att förbättra system för ledarskapsutveckling.
Forskningsresultat
Bergmo-Prvulovic, I., Avby, G., Engström, A., Kjellström, S., Fabisch, A. (2022). Exploring Social Representations of Leadership Development: Designing for Work-Integrated Learning. Trollhättan: University West
Avby, G., Engström, A., Kjellström, S., Bergmo-Prvulovic, I., Fabisch, A. (2022). Shaping leadership development systems to the work context.
Vill du veta mer om projektet?
- Professor Kvalitetsförbättring och Ledarskap
- Hälsohögskolan
- sofia.kjellstrom@ju.se
- +46 36-10 1313
- Docent
- Hälsohögskolan
- gunilla.avby@ju.se