När ditt examensarbete är klart och godkänt ska du registrera det i högskolans publiceringsdatabas DiVA.

I DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) arkiveras alla uppsatser och examensarbeten i elektronisk form.

Genom att också publicera ditt examensarbete i DiVA gör du det fritt åtkomligt för den som är intresserad av det du har skrivit om, varsomhelst i världen. Det blir också indexerat i Google och andra sökmotorer.

Har du gjort ett arbete för kandidat- magister eller masterexamen ska du fylla i och lämna in blanketten "Sluthandläggning av examensarbete". Glöm inte att alla medförfattare ska skriva på blanketten innan ni lämnar in den till er fackhögskola. Först när blanketten är inlämnad kontrollerar en administratör era uppgifter i studieadministrationssystemet Ladok och gör sedan examensarbetet synligt och sökbart i DiVA. 

Detta ska du göra

  • Registrera ditt examensarbete genom att fylla i uppgifterna i DiVA:s registreringsformulär. I manualen Registrering i DiVA Pdf, 178 kB, öppnas i nytt fönster. ser du vilka uppgifter som är obligatoriska.
  • Om ditt arbete handlar om eller bidrar till 'hållbar utveckling' glöm inte att ange detta i DiVA-formuläret när du registrerar uppsatsen.
  • Ladda upp examensarbetet som pdf-fil.
  • Om du inte vill att fulltexten av examensarbetet (pdf-filen) ska vara synlig i DiVA utan enbart arkiveras digitalt anger du detta när du laddar upp pdf-filen i DiVA. Då kommer enbart titel, abstract och övrig beskrivning av uppsatsen vara synligt publikt. I blanketten Sluthandläggning av examensarbete kryssar du då också i rutan framför texten "Nej, examensarbetet ska inte publiceras som fulltext i DiVA. Enbart titel, abstract och övrig beskrivning kommer att vara synligt."
  • Fyll i blanketten Sluthandläggning av examensarbete Pdf, 52.2 kB, öppnas i nytt fönster. och skicka den till ansvarig lärare. Blanketten kan också fyllas i och signeras digitalt och därmed skickas via e-post till examinatorn. Digital signering görs med hjälp av eduSign.

Vad händer sedan?

  • När blanketten "Sluthandläggning av examensarbete" inkommit kontrollerar läraren att alla uppgifter stämmer, lägger till betyg och skickar blanketten till utbildningsadministratör.
  • Utbildningsadministratören kontrollerar därefter att pdf-filen är uppladdad i DiVA.
  • Om du/ni har angett e-postadresser vid registreringen får du/ni ett meddelande när examensarbetet är synligt i DiVA.
  • Räkna med att processen kan ta ungefär en vecka.