• Biblioteket uppmärksammar Världspoesidagen


  Den 21 mars infaller Världspoesidagen. Dagen instiftades av Unesco 1999 för att stärka muntliga berättartraditioner, synliggöra samtida poesi och öka kontakterna mellan poesi och andra konstformer. På biblioteket finns nu en utställning med poesi av olika slag och i bibliotekets sociala medier hittar du en ny dikt varje dag.
 • Svenska skrivregler nu även online


  Svenska skrivregler ges ut av Språkrådet och är en handledning i skrivtekniska frågor. Den vänder sig till alla som skriver på svenska i olika sammanhang. Tidigare har vi endast haft boken i tryckt form, men nu har du som är student eller personal även tillgång till Svenska skrivregler online via biblioteket.
 • Utställning för de kunskapstörstiga


  Vill du lära dig lite om mycket? Då är bibliotekets nya utställning något för dig. Very Short Introductions-serien från Oxford University Press utgörs av korta och koncisa introduktioner till nästan allt mellan himmel och jord. Nu har vi samlat våra exemplar i serien i en utställning. Välkommen in och låna en introduktion till Foucault, stenar, kristendomen, kärlek eller kanske stumfilm!
 • Enkel tillgång till artiklar med Lean Library


  Lean Library är ett tillägg i webbläsaren som enkelt ger dig åtkomst till material som biblioteket har tillgång till. Du behöver då inte befinna dig på campus, gå via Databaser A–Ö eller Primo för att få tillgång till en fulltext.
 • Biblioteket uppmärksammar Förintelsens minnesdag


  Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. På biblioteket finns nu en utställning med många viktiga lästips samt en miniutställning som berättar om rastänkandets historia.
 • Välkommen till en ny termin!


  Nytt år, nya tag. Vi på Högskolebiblioteket finns här för att stötta både nya och gamla studenter med kurslitteratur, vetenskapliga källor och referenshantering.
 • Bok- och filmklubb i februari


  I februari kör bibliotekets bokklubb ett samarbete med Stadsbibliotekets filmstudio. I bokklubben kommer vi att läsa boken Carol av Patricia Highsmith. Vi är även inbjudna att se filmen med samma titel gratis på Stadsbiblioteket.
 • Undervisningsrum öppet för studier igen


  I oktober valde vi att stänga våra undervisningsrum på grund av nedskräpning. Från och med idag öppnar vi ett av rummen, C2003, för studier igen. Du är välkommen att sätta dig ner och plugga om det inte pågår någon undervisning.
 • Biblioteket uppmärksammar Orange Week


  Under veckan (21–27 november) pågår Orange Week runt om i världen. Syftet är att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Flera organisationer och företag i Jönköping deltar och Högskolebiblioteket bidrar med en utställning med böcker inom ämnet.
 • Dags för drop-in på biblioteket


  Undrar du om din artikel är peer reviewed? Går referenserna dig på nerverna? Har du kört fast i din informationssökning? Lugn, vi hjälper dig. Välkommen till bibliotekets drop-in tisdagar och torsdagar 12:30–13:30, med start torsdagen den 10 november.
 • Dags för ny bokklubbsträff på biblioteket


  Bibliotekets bokklubb träffas igen måndagen den 5 december klockan 16:00 för att diskutera en riktig klassiker, nämligen Dolken från Tunis av Agatha Christie. Alla är välkomna, både studenter och personal.
 • Nya handböcker från Edward Elgar Publishing


  Biblioteket har nu tillgång till 20 nya handböcker från det akademiska förlaget Edward Elgar Publishing. Exempel på titlar är Research Handbook on Environmental Sociology, Research Handbook on the Sociology of Organizations och Handbook on Teaching and Learning for Sustainable Development.
 • Förändring i lånereglerna


  Under pandemin förlängdes lånetiden för böcker ur kursbokssamlingen till 7 dagar samtidigt som automatiska omlån infördes. Vi har nu beslutat oss för att behålla den förlängda lånetiden.
 • Bibliotekets undervisningssalar stängs på grund av nedskräpning


  Bibliotekets undervisningssalar har hittills varit öppna för studenter att använda som studierum. Från och med 22 oktober stängs salarna tillfälligt på grund av matfläckar och nedskräpning.
 • Från gjuteri till bibliotek - en tidslinje


  Byggnaden som utgör biblioteket tjänade ursprungligen som gjuterihall för Jönköpings Mekaniska Werkstad. Mycket har hänt med byggnaden sedan den uppfördes 1914 och nu kan du ta del av utvecklingen i vår interaktiva tidslinje.
 • Bibliotekets utställning inför Akademisk högtid


  Lördagen den 8 oktober firar JU Akademisk högtid med professorsinstallation och doktorspromotion. På biblioteket uppmärksammar vi detta med en utställning, där du kan ta del av avhandlingar och andra publikationer från de deltagande doktorerna och professorerna.
 • Välkommen till bibliotekets bokklubb!


  Alla på JU, studenter som personal, är varmt välkomna att vara med i bibliotekets bokklubb. Vi träffas ett par gånger per termin för att diskutera den lästa boken tillsammans. Till nästa träff läser vi romanen Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler.
 • Bildspel från jubileumsveckan


  Nu är biblioteket nyinvigt och firat! Vi vill tacka alla som medverkade i de olika programpunkterna och alla som besökte oss och tog del av festligheterna.Här följer ett bildspel från veckan:
 • Högskolebiblioteket 25 år!


  Under vecka 38 (19–23 september) firar biblioteket 25 år med fem lunchevenemang i JMW-salen i biblioteket. Jubileumsveckan inleds med en invigning av de nyrenoverade lokalerna och följs sedan av föreläsningar, författarbesök och musikunderhållning. Varmt välkomna!
 • Datorer på plats i biblioteket


  Behöver du en dator men har ingen med dig till biblioteket? Då kan du slå dig ner vid en av våra 16 datorarbetsplatser på plan 1. Du behöver inte boka din plats, först till kvarn gäller. Välkommen!