”Mer och mer produktion kan komma att etableras i Europa”
Vilka är de viktigaste frågorna för industrin, vilken roll kommer AI att spela och hur ska teknikintresset kunna öka? Kerstin Johansen, professor med expertis inom Industriell utveckling relaterad till produktionsaspekter, produktutvecklingsaspekter och speciellt integrationen mellan dessa, reder ut.
En stor utmaning för industrin, oavsett storlek på företag, handlar om att hitta rätt kompetens, och med koppling till min forskning så handlar det om teknisk kompetens, exempelvis robotik, automation, mekanikkonstruktörer, programmerare, datavetare, elektriker, produktionsutvecklare, CNC-operatörer med mera.
Samtidigt så behöver industrin kompetensutveckla redan befintlig personal, och här kommer en utmaning att hitta möjligheten att avsätta tiden inom befintlig verksamhet. Andra, mer samhällsrelaterade utmaningar för industrin är till exempel ökade energikostnader, ökade transportkostnader, osäkerheten i leverantörskedjan, exempelvis komponentbrist på grund av nedstängda samhällen och lastfartyg som inte kommer fram.
Vidare uttrycker EU att industrin ska ställa om till en cirkulär industri, vilket exempelvis innebär mer återvunnet material i våra produkter, mindre spill i våra processer, mer återanvändning av lösningar och ett ökat fokus på att produkter ska kunna repareras.
Elektrifieringen av samhället ställer också stora krav på en omställningsförmåga hos våra företag i regionen, många nya typer av komponenter och produkter kommer att behövas men samtidigt så minskar efterfrågan på många traditionella komponenter. Detta kan komma att utmana en del inom industrin, men även hela elförsörjningen och priset på energi. Företagen i Jönköpingsregionen tillhör i huvudsak elområde SE4, där det är underskott på el om man jämför med norra Sverige. Det betyder att elpriset vanligtvis är högre i Jönköpingsregionen så det kan påverka företagens konkurrenskraft inom landet.
Digitaliseringen fortsätter att sprida sig i samhället, där fler produkter och tjänster når marknaden, vilket kräver en robust och säker infrastruktur för att hantera digital information. Detta gäller både företag och privatpersoner, samt hur man kopplar ihop en produkt med användarens digitala fotspår.
Allt sammantaget pekar på en trend att mer och mer produktion kan komma att etableras i Europa, och därmed i Sverige, vilket är positivt för den industritäta Jönköpingsregionen och kan skapa arbetstillfällen och nya företag, men det är viktigt att rätt kompetens finns som klarar av att hantera de nya teknikerna, de digitala verktygen och ofta automatiserade produktionssystemen. Många av dagens industriella arbeten kräver specifik kompetens.
Vilken roll tror du att AI kommer att spela för industrin de närmaste åren?
AI som teknologi utvecklas hela tiden och vi möter AI som privatpersoner alltmer utan att vi alltid noterar det. Industriella applikationer utvecklas också hela tiden, men det är viktigt att ha en kompetens för att identifiera när det krävs AI och när det räcker med mer traditionella digitala lösningar. AI kan absolut bli en viktig del i att utveckla hållbara och cirkulära lösningar inom framtidens industri.
Vilka är de stora vinsterna med samverkan mellan industrin och akademin och hur ser du att den samverkan kan utvecklas?
Samverkan mellan industri och akademi är väldigt värdefull och skapar förutsättningar för att akademin utvecklar kunskap genom forskning i samverkan med industrin. Denna kunskap förmedlas sen vidare till akademins studenter som bär med sig ny kunskap ut i arbetslivet. Men för att öka hastigheten i kunskapsutvecklingen är det också viktigt att samverka under utbildningen, genom exempelvis Näringsförlagd kurs, projektkurser, gästföreläsningar från industrin, studiebesök och att vi tillsammans identifierar bra examensarbeten. Personligen så är samverkan mellan industri och akademi en av de viktigaste möjligheterna som jag ser att vi har för att kunna bidra med den kompetens som det råder brist på. Vi har utvecklat många kurser med fokus på livslångt lärande för yrkesverksamma för att på så sätt bidra till industrins behov. Vi kan fortsätta att utveckla idéer och innehåll till kurser som bygger på de kunskapsbehov som industrin har, men det kräver en form av finansiering för de akademiska parterna och ett intresse från industrin.
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.