Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Love is in the air…på vissa platser
Då är det snart dags för Alla hjärtans dag igen. Dagen då kärleken spirar. Dagen då det säljs över fyra miljoner rosor i landet (främst mörkröda). Enligt en undersökning från Svensk Handel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som gjordes 2016 tyckte 48 procent av svenskarna att dagen var värd att uppmärksamma. En något äldre undersökning från samma ställe tyckte 17 procent att blommor var den bästa presenten att ge, följt av att bjuda den man tycker om på middag. Däremot tyckte väldigt få att detta var en dag då man bör ge bort kläder eller böcker. Den minst populära alla hjärtans dag-presenten att få var geléhjärtan. Det kan ju vara bra att veta eftersom försäljningen av just sådan geléhjärtan tenderar att öka dramatiskt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. veckan före Alla hjärtans dag. Svensk Handel visar att ca var 25:e svensk köpte en sådan denna vecka år 2015. Deras studier visar också att kvinnor är mer benägna att köpa en gåva till sin partner denna dag än vad män är.
Själv tar jag denna ”högtid” med ro. Däremot kan jag givetvis inte låta bli att se på lite statistik i denna stund. Låt oss till att börja med titta på var kärleken spirar som mest. Kartan nedan visar andelen nygifta (i ålderskategorin 20 år och uppåt) det senast tillgängliga året (2016) i SCBs statistik:
Allra mest hade kärleken spirat i Solna där 1,83 procent av befolkningen var nygifta, följt av Knivsta (1,78%), Sundbyberg (1,67%), Gnesta (1,67%) och Stockholm (1,64%). Relativt många av topp 5-kommunerna låg alltså i eller med närhet till Stockholm. Ekonomen Lena Edlund har i sitt arbete Sex and the City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visat hur urbaniseringen delvis påverkas av att större städer är starkare marknader för äktenskap och att detta framförallt är en drivkraft för kvinnor att flytta mot dessa platser. På plats 6-10 på listan hittar vi Säter, Härryda, Bjuv, Ydre och Vadstena med andelar mellan 1,52-1,54 procent nygifta.
De kommuner med lägst andel nygifta var Övertorneå (0,54%), Härjedalen (0,59%), Haparanda (0,63%), Hällefors (0,63%) och Laxå (0,66%).
Nu ska man komma ihåg att dessa siffror till viss del kan påverkas av åldersstrukturerna och ju högre medelålder i en kommun, desto större är troligen sannolikheten att man redan hittat en partner. Och tittar vi på genomsnittsåldern i kommunerna och andel nygifta så är det ett tydligt negativt samband:
De kommuner som har lägst andel ogifta är Lomma (24,7%), Vellinge (24,8%), Öckerö (26,0%), Höganäs (26,7%) och Staffanstorp (27,9%). På plats 6-10 hittar vi Sotenäs, Habo, Tjörn, Danderyd och Ydre. Flera (men inte alla) är förortskommuner med relativt höga boendekostnader nära en större stad och där man troligen lättare flyttar till om man är två i hushållet.
Är det då så att det var fler nygifta i kommuner där det också fanns fler ogifta individer? Faktum är att det inte finns något signifikant samband mellan dessa båda variabler. Figuren nedan visar just avsaknaden av samband:
Det finns helt enkelt kommuner med många ogifta och där få var nygifta och tvärtom. Tittar vi på figuren ser vi exempelvis att Solna och Danderyd är varandras motsatser i detta sammanhang. Solna har många ogifta och många nygifta. Danderyd har få ogifta och få nygifta. På samma sätt är exempelvis Habo och Härjedalen motsatser. Där Habo har många nygifta och få ogifta så har Härjedalen få nygifta men många ogifta.
Men skulle vi nu slå ihop dessa båda faktorer – andel nygifta (som ett mått på där kärleken spirar) och andel ogifta (som ett mått på framtida kärlekspotential) – i ett övergripande Valentine Index så får vi följande karta:
I denna ytterst ovetenskapliga variant av ett Valentine Index står – SOLNA – som värdig vinnare. Här spirar kärleken som allra mest och här finns störst potential inför framtiden. Och för alla er som inte bor i Solna, inte är nygifta, och ändå vill satsa på kärleken – kör på blommorna framför asken med geléhjärtan!
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.