Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Här är bästa kommunerna för Halloween
Nu är löven gula igen. Det är regniga dagar och mörka kvällar. Men som ett litet ljus i mörkret kommer Halloween – den högtid vi älskar (och hatar). Det finns de som tycker att vår egen alla helgons dag ska få vara ostörd. Den yngre generationen däremot uppskattar ofta Halloween då de kan gå från hus till hus och busa eller få godis.
Under flera år i rad har jag för skojs skull satt ihop ett index som ska fånga de bästa kommunerna för Halloween och Trick-or-Treat. Jag tittar på fyra olika faktorer: andel barn i åldern 5-14 år (det är kul med kompisar att gå runt med), medelinkomsten (kanske kan man få mer godis när hushållen har bättre ekonomi), befolkningstäthet (hur många dörrar kan man knacka på utan att behöva gå för långt) och andelen kreativa kulturjobb (som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig). Slår vi ihop dessa delar får vi årets Trick-or-Treat-Index. Kartan nedan visar läget för svenska kommuner:
Helt klart är att de bästa förutsättningarna finns i de kommuner som ligger i våra storstadsområden. Högsta värdet får Lidingö, den kommun som förra året kom på tredje plats. På Lidingö hittar vi alltså de allra bästa förutsättningarna för ett ordentligt Halloween-firande. På andra plats kommer Nacka – förra årets etta, medan Danderyd ligger på tredje plats. Danderyd låg i förra årets ranking på femte plats och har därmed avancerat på Trick-or-treat-listan. Vaxholm och Vellinge ligger på delad 4:e plats. Tabellen nedan visar rankingarna för de 20 kommuner som hamnat allra högst upp på årets Trick-or-treat-index:
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.