Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Varifrån kommer alla 28-åringar?
I förra veckan tittade jag på Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hur många av kommunernas 18-åringar som valt att flytta till en annan kommun då de fyllde 28 år. Skillnaderna mellan kommunerna var väldigt stora. På vissa platser hade hela 78 procent valt att bo i en annan kommun. På andra platser var siffran bara 24 procent. Självklart kan man tänka sig att en flytt i den här åldern delvis hänger ihop med att man i många fall under dessa år har valt att utbilda sig och att högre utbildning inte finns tillgängligt överallt. Men bloggposten visade också hur detta inte var hela sanningen utan att väldigt många flyttar som inte studerar vidare.
Den här veckan tänkte jag göra en variant av samma diskussion och istället se hur stor andel av de 28-åringar som bor i våra svenska kommuner som faktiskt är födda i en annan kommun. Det skulle på sätt och vis fånga vart alla de där 18-åringarna valde att flytta. Kartan nedan visar hur stor andel av 28-åringarna som är födda i en annan kommun:
Kartan illustrerar dragningskraften i storstadsregionerna för denna ålderskategori. Allra högst andel hittar vi i Solna där 85 procent av alla 28-åringar kommer från en annan kommun. Sundbyberg ligger på andra plats med 79 procent. Dessa båda kommuner utgör ett något billigare boendealternativ än vad Stockholms kommun gör. Här finns dessutom en stor andel flerbostadshus. På tredje plats hittar vi Mölndal med 64 procent. Precis som Solna och Sundbyberg är Mölndal ett något billigare alternativ för de som vill ha tillgång till det som Göteborg har att erbjuda men som samtidigt vill betala en något lägre boendekostnad. Stockholm ligger på fjärde plats. Här kommer 63 procent av alla 28-åringar från en annan kommun. På femte plats ligger Nykvarn med 62 procent. På sjätte plats kommer det som jag skulle vilja kalla topplistans överaskning: Åre. Här bodde 61,5 procent av alla 28-åringar i en annan kommun tio år tidigare. Åre var också den enda mindre kommun utanför våra storstadsområden som lyckats behålla sina unga enligt min tidigare studie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Detta är naturligtvis inte en slump, utan Åre har framgångsrikt utvecklat en livsstil som attraherar många yngre. Plats sju till tio rundas av med Hammarö, Lund, Nacka och Göteborg, där samtliga har ca. 60 procent av 28-åringarna från en annan kommun.
Vilka kommuner har då lägst utsträckning 28-åringar som kommer från en annan kommun? Lägst andel hittar vi i Jokkmokk där 14 procent kommer utifrån. Sorsele ligger på andra plats med 14,2 procent. Kalix är på tredje plats med 14,6 procent. Därefter följer Ånge, Örnsköldsvik, Överkalix, Älvsbyn, Haparanda, Strömsund och Ljusdal. Samtliga dessa kommuner låg på siffror kring 15-18 procent. Det är alltså en klar överrepresentation av Norrlands-kommuner bland de som i lägst grad har 28-åringar som tio år tidigare bodde någon annanstans.
Varför spelar då detta roll? Jo, precis som Lina Bjerke Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och jag har visat i vår forskning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.så sker den överväldigande majoriteten av alla flyttar över en kommungräns i åldern 18-35 år. Är man inte en kommun som framstår som ett attraktivt val för denna ålderskategori så blir det väldigt svårt att växa, eftersom så få flyttar senare i livet. Det leder i sin tur till en rad utmaningar med exempelvis den offentliga servicen och den övergripande livskvaliteten för alla de som ändå tycker att just den här kommunen är den bästa för dem. Just därför bör vi diskutera ungas flyttmönster i mycket högre grad än vad som sker idag.
Vill du veta hur många 28-åringar i din kommun som kom från en annan plats så kontakta Emil Danielsson på emil.danielsson@ju.se
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.