Lågutbildad och vill köpa hus? Här är platserna att undvika!

2015-04-06

Förra veckan tittade jag på skillnaderna i genomsnittlig lön mellan hög- och lågutbildade. Högutbildade definierades som individer med en universitetsexamen där utbildningen vid universitetet varat i minst tre år. Lågutbildade definieras som individerna med kortare utbildning än detta. Denna vecka tar vi de genomsnittliga lönerna som dessa båda grupper tjänar i samtliga svenska kommuner och ser hur långt de räcker om en individ skulle vilja köpa ett hus i samma kommun som de jobbar.


alt

Kartan nedan visar antalet årslöner som krävs i genomsnitt för en högutbildad för att köpa ett hus i samma kommun som man arbetar:

Årslöner högutbildade

Skillnaderna är stora och som lägst krävs det 1,04 årslöner för en högutbildad för att köpa ett hus i samma kommun som han eller hon arbetar. Det högsta värdet är 20,6 årslöner för att betala för ett genomsnittligt hus. I genomsnitt får en högavlönad idag arbeta 4,7 år för att ha råd att köpa bostad i samma kommun som man arbetar i. Tabellen nedan visar de kommuner som kräver flest respektive minst antal årslöner för att köpa ett hus i kommunen man arbetar i om man är högutbildad:

Huspris högutbildade

I Åsele, Övertorneå, Bjurholm, Överkalix och Ragunda krävs det i samtliga fall mindre än 1,2 årslöner för en högutbildad för att köpa ett hus. Även Sollefteå, Kramfors, Sorsele, Norsjö och Dorotea bland de tio kommuner där det krävs minst antal år för en högutbildad för att köpa hus. På andra sidan ser vi det motsatta – kommunerna där det krävs flest antal årslöner för en högavlönad att köpa hus. I toppen finner vi Lidingö där det krävs dryga 20 årslöner för en högavlönad att köpa hus. I Vaxholm och Danderyd krävs det mer än 17 årslöner.  I Solna och Nacka krävs det drygt 14 årslöner, följt av Täby, Sundbyberg, Vellinge, Tyresö och Ekerö. Klart är att Norrlands-kommuner dominerar listan över de kommuner där det krävs minst antal årslöner för ett hus, medan Stockholmskommuner dominerar listan där det krävs flest årslöner.

Men hittills har vi bara tittat på gruppen högutbildade, dvs. en grupp som tjänar relativt mer än lågutbildade och som har relativt enklare att ha råd att köpa ett genomsnittligt hus. Så låt oss istället se på hur många årslöner det skulle krävas i genomsnitt för en lågutbildad för att ha råd att köpa en villa i samma kommun som man arbetar i. Kartan nedan visar hur det ser ut i svenska kommuner:

Årslöner lågutbildade

Som lägst krävs det 1,2 årslöner för en lågutbildad att köpa en villa och som mest 27,0 årslöner. Genomsnittet är 5,9 år, dvs. något mer än de 4,7 åren som det i genomsnitt krävs av en högutbildad för att köpa villa. Tabellen nedan visar de kommuner som kräver mest, respektive minst, antal årslöner för en lågutbildad för att köpa villa där man jobbar:

Huspris lågutbildade

Återigen är det Norrlands-kommuner som dominerar listan för kommuner som kräver färre antal årslöner för en lågutbildad. Åsele, Norsjö, Övertorneå, Ragunda, Överkalix, Sorsele, Bjurholm och Dorotea kräver samtliga mindre än 1,5 årslöner för en lågutbildad för att betala för en genomsnittlig villa i samma kommun som man arbetar i. På Lidingö är motsvarande siffra över 27 årslöner, men även Danderyd och Vaxholm kräver mer än 20 årslöner för en lågutbildad för att betala för ett genomsnittligt hus. Samtliga kommuner på topp 10-listan kräver över 15 årslöner för en villa.

Faktum är att det är väldigt tufft att komma in på de mer attraktiva bostadsmarknaderna i Sverige idag och här blir utbildning till viss del en inträdesbiljett. På den amerikanska marknaden rekommenderas köpare att inte köpa ett hus vars pris överstiger 2,6 årslöner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I en majoritet av svenska kommuner är vi redan långt bortom denna gräns.

 

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.