JU LIVE – skapar synlig konsumtion bättre konsumenter?

Ulf Aagerup, docent på Jönköping International Business School föreläste under vårterminens sista JU LIVE.
Torsdagen 24 april föreläste Ulf Aagerup, docent på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU) under vårterminens sista JU LIVE. Åhörarna fick veta mer om hur människors önskan att framstå i positiv dager påverkar deras konsumtion på både positiva och negativa sätt.
– Det är intressant och uppfriskande att få nya infallsvinklar från någon med lång erfarenhet inom forskning, säger besökaren Florian Dick, som studerar Global Management vid JIBS.
Föreläsningsserien JU LIVE startades hösten-23 och syftar till att ge allmänheten möjlighet att kostnadsfritt ta del av spännande och samhällsnyttig forskning som pågår vid JU. Ulf Aagerups föreläsning blev den sista av fyra föreläsningar som hållits i serien under vårterminen.
Studenterna Caroline Van Rijckevorsel och Florian Dick hade kommit för att lyssna på JU LIVE.
Gör vi bättre val om vi tror att andra ser oss?
Under föreläsningen tog Ulf Aagerup upp olika frågeställningar om hur övervakning påverkar våra beteenden på olika sätt, och om vi som konsumenter gör mer miljövänliga val och köper mer ekologiskt om vi vet att våra val syns eller registreras någonstans.
Forskning visar att vi ändrar våra beteenden om vi tror att andra ser dem och Ulf menar att det går att använda den drivkraften till något positivt.
– En sak som vi tittat på är miljövänligt uppträdande. Frågar man folk om de gillar ekologiska produkter och en grön livsstil så säger de flesta ja. Tittar man sedan på vad som säljs mest så är det inte ekologiska produkter. Det är ett stort gap mellan vad man säger och vad man faktiskt gör, berättar Ulf Aagerup.
I ett experiment tittade forskarna på studenters val av kaffe. Studenterna fick välja mellan att köpa vanligt kaffe eller ekologiskt. Det visade sig att när de visste att det syntes vilket kaffe de hade köpt, valde majoriteten det ekologiska kaffet. När studenterna däremot visste att ingen skulle se vilket kaffe de köpte så valde de det vanliga och billigare kaffet.
Sociala medier påverkar oss mer än vi tror
I ett forskningsexperiment testades om överviktiga personer gick ner mer i vikt när deras resultat visades på sociala medier. 350 personer deltog i experimentet och deltagarna följdes upp varje vecka. En grupp ombads att varje vecka posta på sina sociala medier hur mycket de hade gått ner i vikt, medan den andra gruppen inte behövde göra det. Det visade sig att de som postade sin vikt på sociala medier varje vecka gick ner 20 procent mer i vikt än den grupp som inte postade något, och de var också mer nöjda med sin viktnedgång. Däremot upplevde de sig inte som mer nöjda med livet trots att de alltså uppnådde sina mål, vilket också förvånade forskarna.
Positiv upplevelse tillbaka till hösten
Ulf tycker att föreläsningen var en positiv upplevelse.
– Det är kul att folk utanför akademin är intresserade av vår forskning. Jag ser det här som en viktig möjlighet att nå ut till en bredare publik. Dessutom var det roligt att många var engagerade och ställde frågor, säger Ulf Aagerup.
En av besökarna var pensionären Christina Werner, som tog tillfället i akt att lära sig något nytt.
– Jag tycker att Ulfs föreläsning fick mig att fundera en del på sådant som jag kanske inte tänker på i vardagen. Dessutom gav det mig en inblick i hur mycket sociala medier faktiskt påverkar oss, något jag tror att många i min generation inte är medvetna om. Jag kommer gärna tillbaka hit fler gånger, säger hon.
Det här var sista JU LIVE-föreläsningen för i vår, men fler föreläsningar kommer till hösten när föreläsningsserien JU LIVE startar på nytt i augusti.
Pensionären Christina Werner tyckte att föreläsningen var givande och väckte nya tankar.