”Det fanns varken rättigheter eller kunskap”
När homosexualitet skulle botas av psykiatrin var rubriken på samtalet som Mian Lodalen, författare, journalist och hedersdoktor vid Jönköping University (JU), och Per Bülow, docent på JU, deltog i den 15 november på Hälsohögskolan vid JU. Samtalet syftade till att sprida kunskap om psykisk ohälsa och lyfta hur vanligt det är i samhället. Det arrangerades i samband med Psykiatriveckan 2024.
Samtalet lockade cirka 50 åhörare, både på plats och digitalt, och modererades av Eleonor Fransson, tf vd på Hälsohögskolan. Sessionen varade i en timme och handlade om de livsvillkor och behandlingar som homosexuella personer har fått uppleva genom tiderna. Exempel från Mian Lodalens nya bok Dansaren och demonerna och verkliga patientfall från Per Bülows erfarenhet inom psykiatrin diskuterades och rörde områden som psykisk ohälsa, psykiatrins verksamhet, samhällets förväntningar, uthängning och utvecklingen av livsvillkor och ett jämställt samhälle.
Panelen öppnade med att gå igenom homosexuella personers livsvillkor genom tiderna. I början på 1900-talet sågs det som kriminellt och man kunde straffas med fängelse eller straffarbete.
Längre in i samtalet diskuterade Mian och Per 1960- och 70-talen och tiden då man började få mer insikt att det inte handlade om någon sjukdom. I samband med utvecklingen ändrades även psykiatrins syn och arbetssätt i frågan och skiftade från att ”bota” till att stötta HBTQ-personer. Mian och Per anser att anledningen det nya perspektivet var att psykiatrin blev mer villig att ta emot kunskap, lära sig nytt och följa samhällets och människans utveckling.
”Ämnet är högrelevant”
Att HBTQ-personer har mått sämre än övriga samhället genom tiderna är inget nytt, detta trots att utvecklingen har gått i rätt riktning och att det finns mer förståelse och kunskap i dagens läge. Mian menar att det fortfarande finns stora utmaningar i området som måste uppmärksammas och arbetas med.
Mian Lodalen var glad att vara tillbaka på JU och Hälsohögskolan. Framför allt såg hon det som ett passande tillfälle i och med Psykiatriveckan. Hon menar att ämnet är högrelevant och veckans ändamål speglar många av de frågor hon ser som viktiga för samhället och hennes arbete.
– Det känns toppen att vara tillbaka. Jag har fått många frågor av folk jag känner i Jönköpingsområdet om jag har planerat in något besök, så det är kul att vara här igen, säger Mian.