JU LIVE rivstartade med föreläsning om våldsbejakande radikalisering
Marco Nilsson, universitetslektor i statsvetenskap, på Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University (JU), inledde höstterminens populära föreläsningsserie JU LIVE. Ett 30-tal åhörare lyssnade uppmärksammat när Marco pratade om sin forskning kring våldsbejakande radikalisering.
Efter att ha forskat om jihad och radikalisering i över 10 år har Marco Nilsson en gedigen kunskap i ämnet, vilket blev tydligt under föreläsningen med titeln ”Vad vi vet och inte vet om våldbejakande radikalisering – Nya vägar till förebyggande arbete” som hölls den 29 augusti.
– Jag började intressera mig för ämnet eftersom det var så många som åkte ner till Syrien i början av inbördeskriget. Dessutom blev radikalisering en viktig fråga för samhället att förstå och hantera, säger Marco Nilsson.
Marco inledde sin föreläsning med lite bakgrund, dels om sin forskning, dels om hur vi i Norden blev överrumplade av att så många åkte ner för att kriga i Syrien. Han berättade att det av naturliga skäl är ett svårt forskningsområde, till exempel tog det över ett år innan han fick göra sin första intervju med en jihadist.
Religion ökar inte risken för radikalisering
Många tror nog att radikaliseringen har sitt ursprung i religionen, men Marco menar att religion inte har så stor påverkan för de som rekryteras till jihadister. Rekryterarna väljer inte personer på måfå, de söker personer som har genomgått eller genomgår en kris i sitt liv. Det kan vara dödsfall i familjen, frånvarande pappor, misslyckanden i skola eller på jobbet, upplevelser av rasism eller avslag på sin asylansökan. Detta gör att de blir mottagliga för nya idéer och beteenden som kan ge dem ny mening med livet.
Det var många från Sverige och Norden som åkte ner till Syrien för att kriga, men Marco var tydlig med att det trots allt bara är en minoritet av dem som utsätts för rekryteringsförsök som sedan blir rekryterade. Marco visade på några sätt som skulle kunna förhindra radikaliseringen. Det handlar bland annat om att ge ungdomar positiva sammanhang och sätt att vara aktiva, att försöka skapa positiva identiteter och roller som motverkar polarisering.
Marcos forskning kring radikalisering är gedigen, men han menar att det finns kunskapsluckor i forskningsfältet om att förebygga radikaliseringen och vad som skapar resiliens (förmågan att stå emot och klara av en förändring, samt återhämta sig och vidareutvecklas) mot rekryteringsförsök. Detta är något som Marco hoppas kunna forska mer om framåt.
JU LIVE – uppskattat koncept
Det är tredje omgången för JU LIVE:s föreläsningsserie. Meningen är att forskare vid JU i ett mer avslappnat sammanhang ska få berätta om sin viktiga forskning till allmänheten.
– Upplägget för JU LIVE är mycket bra eftersom jag som forskare kan nå ut till en varierad publik som inte enbart består av studenter och andra forskare. Det är mycket viktigt att vår forskning på JU är relevant för allmänheten, säger Marco Nilsson.
Precis som publiken tyckte Marco att föreläsningen gick bra.
– Det var väldigt trevlig stämning under föreläsningen. Det är alltid uppskattat att föreläsa när publiken är intresserad och ställer frågor, säger han.
Börje Nierot från Jönköping satt i publiken och lyssnade intresserat på föreläsningen. Han har ett brett allmänintresse.
– Det var en mycket bra och intressant föreläsning. Jag var inte så påläst om ämnet tidigare så jag fick mycket ny kunskap. Jag har varit på JU LIVE tidigare och det blir garanterat fler gånger, säger han.
Kommande föreläsningar
19 september: Sömnbrist hos unga: Ett växande problem
Malin Jakobsson, universitetslektor, Hälsohögskolan vid Jönköping University
31 oktober: Allt ljus på hälsa! Ljusets betydelse för människors välmående
Mathias Adamsson, universitetslektor belysningsvetenskap och Johan Röklander, laboratorietekniker, Tekniska högskolan vid Jönköping University
28 november: Vad är en stiftelse och hur påverkar de vårt samhälle
Kajsa Haag, docent, Jönköping International Business School vid Jönköping University, Ulf Larsson Olaison, universitetslektor företagsekonomi, Jönköping International Business School vid Jönköping University och Hanna Almlöf, docent Linköpings Universitet.
Alla föreläsningar hålls i högskolebiblioteket, du bjuds på fika.
Läs mer och anmäl dig här.