Givande möten för forskarskolan på Tekniska Högskolan
Forskarskolan Smart Industry Sweden hade den 7-8 december sitt första seminarium och det ägde rum på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU). Syftet var att lära känna varandra, utbyta erfarenheter och hitta nya samarbeten.
Peter Thorvald, direktör för forskarskolan, tycker att de har haft två fantastiska dagar på Jönköping University med många givande diskussioner om både enskilda doktorandprojekt och om hur de tillsammans kan arbeta för att göra Smart Industry Sweden ännu bättre.
- Seminariet har varit jättebra och personligen var det fantastiskt roligt att äntligen få sätta ansikten på alla namn inom forskarskolan, säger Peter Thorvald.
Smart Industry Sweden består av: Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst i Trollhättan, Jönköping University och Mittuniversitetet i Sundsvall.
Viktigt att skapa ytor
Peter Thorvald framhåller att det är en utmaning att göra en forskarskola som är distribuerad på fem lärosäten och att det då är viktigt att skapa ytor för doktoranderna, handledarna och företagsrepresentanterna att träffas på.
Under seminariet presenterade doktoranderna sina forskningsprojekt, flera möten hölls och deltagarna identifierade styrkor, möjligheter med mera om forskarskolan. Tisdagskvällen ägnades åt gemensam middag och discobowling. Peter Thorvald tycker att seminariet bekräftar vikten av att deltagarna inom forskarskolan får träffas och känna att de är del i ett större sammanhang.
”Målet vi hade har uppnåtts”
Även Jenny Bäckstrand, lokal projektledare för forskarskolan på Jönköping University, är nöjd med seminariet.
- Jag tycket att målet vi hade, att alla skulle lära känna varandra bättre och att eventuella samarbeten mellan doktorandprojekt kunde identifieras har uppnåtts. Utöver detta var det riktigt trevligt att träffa alla ”live” och trots varierade resultat tror jag att alla uppskattade discobowlingen på tisdagskvällen, säger Jenny Bäckstrand.
En gyllene möjlighet
Viktor Döhlen, Mittuniversitetet doktorerar på Sollefteåforsens kraftverk och hans forskning handlar om kraftelektronik och att bidra med stödtjänster till elnätet. Han ser doktorandtjänsten som en gyllene möjlighet att bli insatt i de frågorna och att få betalt samtidigt som han studerar.
Han tycker att seminariet var jättebra och har under de två dagarna i Jönköping fått flera nya kontakter som han kan ha nytta av i sin forskning.
- Det var roligt att träffa de andra doktoranderna och få inblick i deras forskning. Vi är lite som klasskamrater, men inom olika fält, säger Viktor Döhlen.
”Värdefullt”
Gabriel Sebastian, Högskolan Väst, är doktorerand på Volvo Group:s main concept lab i Göteborg och hans forskning fokuserar på att skapa en digital modul som ett planeringsverktyg för omkonfigurerbar produktion. Han tycker det är värdefullt att få träffa de andra doktoranderna och berättar att han under de två dagarna i Jönköping har fyllt på med kunskap till sin egen forskning.
- Smart Industry Sweden är en perfekt plattform för mig eftersom min forskning fokuserar på just smart industri, säger Gabriel Sebastian.